Maghiarii ardeleni votează pentru politicienii aflaţi la putere în Ungaria

Scris de Mihai Bacalu la 25 Mar 2014, ora 17:20

Maghiarii cu dublă cetăţenie din Transilvania au început de luni să voteze în cadrul alegerilor electorale din Ungaria, la Consulatul de la Cluj. Pentru cetăţenii din afara graniţelor, votul se exprimă prin corespondenţă, până în ziua oficială a alegerilor, data de 6 aprilie.

Statul Maghiar a înfiinţat 3 puncte în care cetăţenii vor vota în România, la Cluj, Sf Gheorghe şi Bucureşti. Potrivit consulului general maghiar Janos Magdo, inovaţia constă în posibilitatea de a se vota prin corespondenţă, timp de două săptămâni, o premieră pentru Ungaria. Cetăţeni maghiari au putut opta pentru a vota personal la secţiile de votare special înfiinţate, sau a trimite prin poştă votul cu opţiunea politică.

Soos Sandor, preşedintele PPMT şi-a ridicat luni plicul cu votul cu opţiunile privind oferta politică, iar astăzi l-a introdus în urma pregătită de la Consulatul Maghiar. Urna este transparentă, plicurile cu votul exprimat putând fi văzute în interiorul cutiei ce va fi trimisă la Budapesta.

Unul dintre alegători ne-au declarat că este impresionat de politicianul Viktor Orban, care a reuşit în mandatul actual câteva măsuri populare. Cea mai importantă este achitarea datoriilor către FMI, o mai mare atenţie către maghiarii din afara graniţelor şi reducerea tarifelor la utilităţi. „Am avea şi noi în România nevoie de un asemenea politician”, ne-a declarat alegătorul ardelean.

Din cei 600.000 de maghiari din afara graniţelor Ungariei, şi-au anuţat intenţia de vot, la Biroul Electoral circa 200.000 de persoane, din care 130.000 din România. Din aceştia, mai mult de 100.000 de persoane au optat pentru a-şi trimite opţiunea politică prin corespondenţă, ceilalţi preferând să se deplaseze personal la secţiile de votare. La consulatul de la Cluj sunt aşteptate mai bine de 3.000 de persoane. Maghiarii din România vor putea desemna un mandat de deputat în viitorul Parlamentul care va fi configurat în urma alegerilor.

Potrivit sondajelor de opinie publicate la începutul lunii, partidul de guvernământ FIDESZ avea o cotă de circa o treime din intenţiile de vot exprimate, coaliţia de opoziţie de stânga mai puţin de un sfert, iar naţionaliştii Jobbik puţin peste o zecime.

 

Mai multe articole

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

PRIETENII NOȘTRI